maandag 9 maart 2009

maandag 09 maart 2009


Goh heb ik even heerlijk 2 dagen rust gehad want ik kon geen blog maken omdat het internet er hier uit lag. Dat is de reden dat jullie nu allemaal uit je ritme zijn hahaha. Laten we maar beginnen bij de aankomst van opa Sjoerd en oma Nanda afgelopen vrijdagavond.


Natuurlijk had het vliegtuig vertraging (he dit is Bolivia) dus wij hebben op het vliegveld maar een cappuccino gehaald. Romey vond het spiegelplafond wel erg leuk dus hebben we ff lekker gekke bekken lopen trekken naar het plafond. Uiteindelijk zagen we mensen uit de aankomsthal komen en zijn we ook maar in het gedrang gaan staan om te kijken of wij opa en oma al konden zien. Gelukkig is de gemiddelde Boliviaan zo'n 30 cm korter (als het niet meer is hahaha) dus keken wij mooi overal overheen. Opa en oma hadden natuurlijk weer de pech dat de koffer gecontroleerd moest worden dus het duurde nog wel even voor ze eruit waren. Ja en daar sta je dan ineens met je nieuwe kleindochter op de arm. Gelukkig was Romey niet afstandelijk en kregen opa en oma al vrij snel een kusje (moet zeggen dat een vliegtuigje met snoepjes een dankbaar omkoop middel is hahaha). Nee zonder dollen ze vond het allemaal wel prima en dat is alleen maar beter geworden de afgelopen 2 dagen.

Zaterdag 7 maart zijn we na het ontbijt naar de markt gegaan om na al die weken maar eens te zien hoe dat eigenlijk was. Het was meer een groente en fruitmarkt dan een algemene markt maar het was wel leuk om even te zien. Al het fruit en de groentes worden hier heel mooi opgestapeld in manden en dat ziet er toch een stuk leuker uit als bij ons op de markt. Ze waren ook Adez melk aan het uitdelen en Romey vond het wel lekker, dus ik stond haar drinken te geven toen ik iemand hoorde zeggen: dat is er eentje die geadopteerd is (dit ging in het frans/spaans) dus ik gelijk opkijken (de rechter had ons namelijk duidelijk op het hart gedrukt dat wij niet zo maar moesten zeggen dat ze geadopteerd was dus ik dacht, wie zegt nu gelijk dat ze geadopteerd is) bleek dit Ines met haar man Daniel te zijn. Dat was ook wel stom toeval dat die nu net op dezelfde tijd daar waren. Dus gelijk iedereen maar aan elkaar voorgesteld en dat was wel leuk aangezien wij Daniel niet kende en opa Sjoerd en oma Nanda natuurlijk alleen Ines maar van de blog konden. Daarna zijn we met zijn vijven wat gaan drinken en toen was het tijd voor het zwembad. Ja daar kunnen opa Sjoerd en oma Nanda niet omheen, dit is een meisje wat graag veel tijd in het water doorbrengt dus zwembroeken aan en zwemmen maar!!!!! 's Avonds lekker gegeten en daarna slapen. Romey is veel te bang dat ze iets mist dus ze wil echt niet naar bed 's middags en 's avonds dus dit was een lange dag voor haar. Helaas voor haar was het zondag ook weer vroeg dag want we zouden om 8 uur ontbijten omdat we om half 9 met Jose op pad zouden gaan.

 We zaten allemaal mooi op tijd aan het ontbijt en om 9 uur zijn we vertrokken vanaf het hotel om naar Tarata te gaan. Dit was volgens Jose een dorpje waar de tijd heeft stilgestaan en dat vonden wij wel leuk om te zien. Toen we onderweg waren zeiden wij dat wij ook nog wel graag naar het Christus beeld bovenop de berg wilden. Jose stelde voor om dit eerst te doen en dan naar Tarata te rijden. Via een heerlijk slingerweggetje (goed voor de maag van mama, niet dus) kwamen we boven op de berg aan. Moet zeggen vanaf beneden lijkt het beeld niet zo heel groot maar dat blijkt toch wel even anders te zijn als je er voor staat. In Rio de Jainero staat ook zo'n beeld en deze is nog 30 cm groter (voor de niet kenners onder ons ik weet niet hoe groot het beeld is in Rio en aangezien ik nog 3 dagen blog moest bijwerken heb ik niet op wikipedia gekeken, maar deze is dus nog groter). Jammer genoeg was het niet mogelijk om binnen in het beeld te komen om dan via harthoogte over Cochabamba te kijken. Maar we hebben rondom het beeld op iedere hoek even naar beneden gekeken en het uitzicht was super! Je ziet overal bergen en het lijkt net of Cochabamba in een voetafdruk van een reus ligt met daar omheen allemaal bergen (tsja we zitten er al helemaal in met de sprookjes hahaha). Nee hoor deze beschrijving is van Jose en het lijkt er wel een beetje op. Wat wel even tegenviel waren de ongeveer 50 treden niet wij nog moesten beklimmen voor we bij het beeld waren, we zitten dan op ongeveer 3000 meter en dan zijn 50 treden er best veel (we leken wel de familie hijgend postpaard) maar het waren wel 50 treden waard. 


Vanaf boven zagen we een groot meer liggen en Jose had ons uitgelegd dat we in de morgen rond dat meer gingen rijden en dan terug naar Cochabamba voor de lunch en dan richting Tikipaya (dat is in de buurt van het huis van Jose). De rit was heel mooi, alles is heel groen omdat ze hier voor hun doen veel regen hebben gehad. Als eerste zijn we naar Tarata gereden, volgens Jose was dit een dorpje waar de tijd heeft stilgestaan. Nou dat klopt wel, veel oude huizen met mooie houten deuren en sierlijsten. Dat viel wel in de smaak, alleen is het wel jammer dat ze niet de moeite nemen om al dit moois te restaureren, dus over een paar jaar is of alles in elkaar gestort of alle oude gebouwen hebben nieuwe metalen deuren. Eeuwig zonde maar ja! In het midden van het dorp ligt een mooi plein met hele mooie oude bomen, het is daar ook heerlijk koel in de schaduw. Natuurlijk ook even de kerk bekeken, we waren er toch en vervolgens bleek er een feest te zijn in Tarata. Het perzik-feest, overal kraampjes met perziken die je kunt proeven. Ze maken er ook likeur van en er is een braderie met muziek en een kleine speeltuin voor kinderen. Het was gezellig druk, en bij een oud vrouwtje heb ik een hele mooie poncho voor Romey gekocht. Ze was er helemaal blij mee en ik vond het vrouwtje zo mooi oud (helemaal gerimpeld gezicht met van die pretoogjes) dat ik gevraagd heb of ik een foto mocht maken van Romey en haar en dat vond ze ok!


Daarna was het tijd om op te stappen want in dit tempo kwamen we nergens hahaha, al die vrouwen houden het tempo niet echt op peil! Na een korte plaspauze (ook dat is nodig met 3 vrouwen) zijn we op weg gegaan naar een dorp dat bekend stond om zijn keramiek. Nou dat hele dorp was waarschijnlijk feest aan het vieren in Tarata want er was niemand te vinden en we hebben geen gebakken pot gezien! Jose was ff de weg kwijt dus via een soort landweg zijn we uiteindelijk het dorp uitgereden, hele mooie bloemen langs de weg maar wel hobbel de bobbel! Via Cliza zijn we uiteindelijk weer op de grote weg gekomen om zo weer naar Cochabamba te rijden waar wij zouden lunchen. We hebben dus in 1 ochtend het hele meer rondgereden, maar het was de rit zeker waard!


De lunch was vlak in de buurt van het hotel, en we hebben heerlijk allerlei soorten vlees van de grill gegeten. Het was een echte Boliviaanse lunch, veel en grote lappen vlees, ongelofelijk wat kunnen die mensen eten. We zouden nog even een ijsje daarna gaan halen en toen we het restaurant uitliepen kwamen we Annemarie tegen, 1 van de Nederlandse vrijwilligster in het weeshuis. Gelijk maar aan haar gevraagd waar wij onze donatie het beste aan konden besteden, nou daar zou ze ons morgen over bellen, dus dat is ook weer geregeld. Het ijsje was ook heerlijk (gek he dat dat nog steeds past als je net daarvoor een halve koe hebt opgegeten) en toen op naar deel 2 van de trip.


Die was niet heel lang want wij moesten om 17:00 weer bij het huis van Jose zijn omdat zijn vrouw ons had uitgenodigd voor thee met toebehoren (jajajaja weer eten!!!!, waar laten ze dat!!!!) We hebben een rondje gemaakt over de golfbaan, dat land was vroeger van de ouders van Jose en nu is het echt een schitterende plek waar je ook kan wonen. Na deze kleine trip zijn we naar het huis van Jose gegaan. Zijn vrouw had een grote pizza gemaakt en als toetje appeltaart met vanille ijs (opa Sjoerd blij!!!!), ik weet niet hoe wij het gedaan hebben maar we hebben alles opgegeten. Het was heel gezellig met de hele familie en iedereen doet echt zijn best om je je thuis te laten voelen. Het was ook ergens bij 19:00 dat wij pas weer terug gingen naar het hotel, niemand had nog zin in eten (gek he) en na een kop koffie zijn we allemaal in slaap gevallen. Het was een geslaagde dag! Veel gezien en heel veel gelachen. Romey heeft het prima volgehouden de hele dag in de auto en ze heeft volgens mij ook heel veel plezier gehad met allemaal.

Vanmorgen (maandag) was iedereen weer fit aan het ontbijt, we hebben wel een beetje uitgeslapen hoor. Daarna zijn we geld gaan wisselen (ging niet bank dicht) en even langs Anteus gegaan om iedereen aan elkaar voor te stellen. " oma Anteus" was blij dat ze Romey weer zag en vond het gezellig dat we er weer even waren, we proberen ook iedere week even langs te gaan. En ja dan kom je vanzelf langs die leuke woonwinkel, nou oma Nanda vond het daar ook wel leuk want die heeft ook weer van alles gekocht. Ja er stond nog wat, ik had nog niet alles meegenomen hahahha. Bij Globos een kop koffie gedronken en Romey heeft even lekker in de ballenbak gespeeld en toen weer terug naar het hotel want het was bedtijd voor Romey! Nog gauw even skypen met opa Jan en oma Greet in Oostenrijk en toen plat op bed!

Opa Sjoerd en oma Nanda lekker in de tuin, Romey op bed en Dion trainen en ik zit maar te zweten op een blog van 3 dagen.....life sucks! Nee hoor, jullie verdienen een blog en kunnen er ook niks aan doen dat internet hier niet werkt! Ondertussen kwam er telefoon van oom Iwan, tante Nicole en de kids dus opa en oma uit de tuin geplukt en even lekker bij gekletst, helaas lag Romey lekker te slapen dus die heeft iedereen moeten missen! Daarna belde ze van beneden dat Sandra er was met de documenten die wij moesten tekenen, en ja jullie voelen hem al aankomen er zat weer een fout in!!!! Deze keer was het in de namen van Romey!!! Jose heeft voor ons vertaald maar volgens Sandra komt alles goed....vingers kruizen en afwachten maar. Wij hebben zelf met tippex de boel verbeterd en toen getekend want anders duurt het weer een week langer! Ondertussen was Romey wakker geworden en is Dion vast met haar naar het zwembad gegaan waar opa en oma ook waren. Ik heb de blog verder bijgewerkt en straks gaan we nog naar de dokter. 

Bij de dokter was alles goed, Romey's hoestje is niet hetzelfde als de vorige keer dit is een gewone verkoudheid en haar longen klinken gelukkig gewoon goed. Een hoestdrankje moet alles oplossen en verder moest het gewoon overgaan. De medicijnen voor worm 2 zijn ook binnen en die moet ze 2 a 3 dagen innemen (ze krijgt minder honger en afhankelijk van hoeveel ze eet is het 2 of 3 dagen, eet ze redelijk door dan 3 omdat deze worm wat hardnekkig is, eet ze bijna niks moeten we stoppen na 2 dagen want dat zou genoeg moeten zijn!) We zien wel hoe het loopt, vrijdag moeten we de hele handel weer inleveren voor onderzoek en vrijdagavond gaan we naar de dokter om de resultaten te bespreken dus dan horen we wel weer meer!

Annemarie en Annelise hebben ook gebeld en wij gaan de zaal opknappen waar Romey vandaan komt, de bedjes worden geverfd en ze krijgen nieuwe gordijnen en een verfje. Morgenmiddag gaan we naar het weeshuis met opa Sjoerd en oma Nanda en ik moet zeggen ik heb er zelf ook ontzettend veel zin in! Ben blij dat ik weet wat we met ons geld gaan doen en ik kijk er echt naar uit om heel Sala 3 (zaal 3) weer te zien. Nu ga ik lekker uitpuffen van al dat typen want ik heb het na een paar uurtjes blogwerken wel gehad! Adios

9 opmerkingen:

sabrine zei

zo hee

na een paar dagen radio stilte meteen een uur lees plezier!!

Wat heerlijk dat opa en oma er zijn! en dan ook lekker de omgeving met zijn allen bekijken! hier is het momenteel winderig en koud... en als ik dan die foto's van jullie zo zie, dan kan ik niet wachten tot het zomer wordt!!

hoop dat het vandaag weer lekker weer is bij jullie, en dat de kleine waterrat weer lekker kan spetteren en plonsen!!

veel plezier!!

liefs sabrien

Mirjam Kamps zei

Ik heb niet eens de tijd om het hele verhaal nu te lezen dus tot vanmiddag ik ga aan het werk.
Fijne dag vandaag. Liefs Mir

liset zei

Dat was een goed excuus :) dat internet eruit lag, was al bang dat je ons vergeten was... smachtend wachten op je blog :)

Maar het was het wachten waard!!!

Heerlijk dat Opa Sjoerd en Oma Nanda er zijn! En dan meteen met z'n alle de hort op geweest, een beetje de toeristen uit gehangen, als je daar nog van mag spreken nu jullie er al zo lang zitten.

Ik zal me vingers gekruisd houden voor de papparassen...

Fijne dag vandaag!

knuffelsss

Knabbel zei

Allereerst van harte gefeliciteerd met jullie definitieve ouderschap, Knabbelientje en ik hebben wel een traantje weggepinkt hoor en in het Praathuis was het ook een emotjonele dag, iedereen had meegeleefd, zelfs juffrouw Ooievaar was aardig tegen mij en bood haar excuses aan voor haar buitensporige uitlating. Nou ja ik heb het haar maar vergeven. Het is wel top hoor, geen gezeur meer van spigologen, sopiologen, urologen en analogen, helemaal van jullie.
Het is maar goed dat die Bolirechter het allemaal in een keer wilde afhandelen, hij was jullie koppie’s lekker zat en dacht bij zichzelf, niet weer he, afhandelen die hap.
Ook Sabine moet ik even bedanken voor haar inbreng betreffende de naam van mijn oude vriend Orville, ja de Diomedea exulans, ofwel de Albatros zoals jullie mensen hem noemen. Het was ook nog even leuk dat Sabine de spannende storie aanhaalde.
Dus toen wij met Orville naar Akapulkmaar vlogen en bij onze neef Alvin belanden zijn wij maar eens op verkenningstocht door Akapulkmaar gegaan en Akapulkmaar is in diestrikten verdeeld, een van die diestrikten is Verwend (groene wanden in Nederlands) en daar wonen de Ramu’s. Zoals jullie wel weten ( gezien de kennis van Sabine) leefden de Ramu’s in het verleden bij de Maja’s. Ja jullie weten het al van Maja de Bij. Oh ja even tussendoor, mijn twee vrienden Stokstaartje’s, een tweeling, zijn na het horen van het nieuws bij ons op visite gekomen.Hun naam is Niek Kolderiek en Ad Hok, want als je Stokstaartje zou roepen dan komen er nog al wat. Niek is voor de grappen en Ad neemt snelle beslissingen. Zegt Ad tegen mij, toen hij zag dat ik het verhaal aan het tiepen was, heb je al een bek op gemaakt. Ik zeg hoe bedoel je, zegt hij, heb je het al opgeslagen op je harde schijf. Op mijn harde watte!! zeg ik. Je harde schijf in je lappie toppie en een bek op op je usb stik, zei Ad en vervolgde, als je het verhaal niet opslaat dan ben je het kwijt en als je harde schijf krest dan heb je het altijd nog op je uitwendige slimme brievenbus . Het duizelde mij wel even maar samen met Ad hebben we dat klusje ook weer geklaard. Opeens zei Niek, hij zat een beetje lui om zich heen te kijken naar de andere bewoners van het bos, zeg Knabbel er zijn momenten in mijn leven dat ik wel op twee stokjes kan staan, kennelijk was hij geïnspireerd door de harde schijf.
Maar verder, voor het stichten van een gezin bouwen de Ramu’s nesten, jullie noemen dat woningen, die nesten bestaan uit gangen en kamers en zien er heel gezellig uit en in een heel groot nest met zo’n 200 bewoners woonde onze Boubel. Dus eigenlijk kan je zeggen Boubel komt uit een Verwend nest.
Wat zeg je Knabbelientje?, oh!, ik moet eikels gaan zoeken voor het avondeten, nou dat is niet zo moeilijk hoor, als ik naar buiten kijk dan zie ik heel veel eikels.
Groetjes van Kabbelientje en Knabbel en geef Romey maar een dikke knuffel van alle dieren uit het bos.
YYYYYYYY

Marcel en Petra zei

Wow, wat een lange blog. HEERLIJK!! Dus Jor, bedankt voor de moeite en opoffering!

Gezellig dat Sjoerd en Nanda er zijn. Zo zijn de avonden voor jullie ook even wat anders. Jullie hebben al veel gedaan sinds zij er zijn. Als ik zo lees wat je nog meer van plan bent om te doen, dan wens ik ze veel sterkte. Op pad met jullie, Romey die aandacht wil en veel wil zwemmen ... Sjoerd en Nanda zijn straks ECHT aan vakantie toe;)

De eigenaar van het woonwinkeltje doet goed zaken. Wel knap van je dat je het winkeltje nog niet helemaal leeggekocht hebt. Hoewel, het zal nu wel helemaal leeg zijn, nu Nanda het winkeltje ook ontdekt heeft. Arme Dion en Sjoerd ... hoeveel containers moeten ze nu regelen?

Veel plezier met Dion's ouders, geniet van het lekkere weer en jullie zwembad en laat ons weten hoe het ging in het kindertehuis.

Groetjes aan iedereen en een dikke kus voor Romey.

Liefs van ons

P.S. zou je aub ook een foto willen plaatsen waar jij op staat, want Sander zeurt de hele tijd om jou.

Jan en Greet zei

Wat heerlijk om weer wat te lezen! Al hebben we dan gisteren geskyped het is toch ook heerlijk om te lezen wat jullie allemaal hebben gedaan en hoe Romey reageerde op opa Sjoerd en oma Nanda. Het geeft goede hoop voor ons als wij op Schiphol staan om jullie op te halen. Als wij naar de foto’s kijken zien wij toch veel terug van Peru. Wij denken dat opa Sjoerd en oma Nanda dat zullen bevestigen. Gaan jullie zelf alles regelen voor het weeshuis? We zijn heel benieuwd hoe het weerzien zal verlopen. Hoe reageert Romey en hoe reageren al die kids. Wij wensen jullie nog een heel prettig verblijf samen met de Raventjes en wij hopen jullie snel weer in Holland te zien. Dikke knuffel allemaal.

vecht11 zei

gezellig om weer iets van jullie en opa en oma te vernemen. omdat wij in De Rijp zitten dacht ik dat ik geen verbinding kon krijgen. dit is inderdaad juist maar thuis toch even gekeken en wat bleek er was ook storing. Heerlijk om opa en oma zo met Romey op de foto te zien.
wij wensen jullie veel plezier met oma en opa en mooi weer, de groeten aan Sjoerd en Nanda
veel liefs,
Cobi en Carl

Mirjam Kamps zei

Zo nu heb ik het hele verhaal gelezen. Dat was me een heel eind dat zal inderdaad even tijd hebben gekost. Maar leuk om te lezen dat jullie zoveel mooie dingen hebben gezien. Geweldig die foto's al met opa en oma.
Ik heb veel aan jullie gedacht en in gedachten zat ik toch stiekem in je koffer hoor Sjoerd.

Ben reuze benieuwd naar alles wat jullie nog gaan bekijken deze week en eten.... Dat zal ook nog heel wat zijn. Geniet ervan met z'n allen. Best lekker he weer even met iemand kletsen in je eigen taal anders dan je man of vrouw natuurlijk. Maak er een gezellige week van en ik hoop dat internet wel meewerkt. Ik ben anders helemaal van SLAG!! Geen bericht uit Bolivia. Fijne dag verder. Liefs Mir

De Poldertjes zei

Jippie, weer een blog, en wat voor een... Vanochtend alleen even snel de foto's gekeken, de rest van de dag aan het werk. Fijn dat Sjoerd en Nanda er zijn! Leuk dat jullie met z'n allen de omgeving aan het verkennen zijn. Ziet er allemaal prachtig uit en zo te horen zijn de mensen erg gastvrij. Maar als je weer in Nederland bent houden we dat gewoon lekker zo, ga ik lekker voor jullie koken, kan Karlijn met Romey spelen want dat wil ze zo graag!
Hoop dat de papierwinkel snel is afgehandeld met de tippex erop.
En een erg leuk idee om de zaal van de kindjes op te knappen. Zullen ze wel blij mee zijn. Maar daar zien we vast nog wel foto's van.

Hier verder alles goed. Yvo had vandaag een rampoefening, ism de gemeente Dronten. Zelfs de Burgemeester kwam nog even kijken op de geheime (was de landbouwschool) locatie waar de kinderen waren ondergebracht. Hij is nu alleen ook aan zijn andere voet geblesseerd geraakt. Martijn werd gebeld of hij Yvo wilde ophalen, er was een plantenbak op zijn voet gevallen, en de aanwezige rodekruismedewerkers vonden dat hij er wel even mee naar de dokter moest. Gelukkig viel het allemaal mee. Dus bij deze rampoefening, 1 slachtoffer te melden.

Dikke kus.